2012. április 17.

Sál - kötél vagy út?

Ez az írás két baráti beszélgetésnek köszönhetően született. Egy beszélgetés mindig hoz felismeréseket, más szájával elmondatja a saját gondolatokat, vagy azoknak az ellentétét. Épp a hiányzó kirakós darabkát kínálja tálcán, vagy egy teljesen új irányba mutat. Ez sosem cél, csak megtörténik. Afféle kellemes mellékhatásként...

Fotó: Erik Johansson
A hűvös napok mégsem hagyták, hogy a még szolgálatban lévő sálak a padlásra költözzenek. Van ilyen. A meleg még várat magára. Azért van a sál, hogy a nyakunk köré tekerjük és ne fázzunk. Most nem róluk lesz szó, hisz a legjobb helyen vannak - használatban. Azokról a sálakról beszelünk, amelyeket már egy ideje nem hordunk, helyet foglalnak a szekrényben, sőt, van, hogy egyenesen útban vannak, körbeölelik a fiók tartalmát és a lábunk elé borítják....de valamiért nagyon ragaszkodunk hozzájuk.

Sálak, mint kötelek. A kötelek, amelyek oda kötnek, lekötnek, összekötnek, megkötnek... Színes kötelek, kötött kötelek, és bizony, még selyem kötelek is. Lejárt szavatosságú joghurt, porgyűjtő tavalyelőtti virágcsokor, rég nem működő kapcsolat, huszonhat éves sérelem és kitudjamégmi, mind mind olyan sálak, amelyek lekötik a kezeinket, megkötik a szárnyainkat.

Ilyenkor két lehetőségünk van - struccnak álcázzunk magunkat, és azt mondjuk:  A STRUCCOKAT NEM REPÜLÉSRE TALÁLTÁK KI, vagy a kötélből gombolyagot készítjük, abból kifutópályát horgolunk, és irány a csillagos ég!

Picit komolyabbra fordítva a szót - nagyon sokszor akadályozzuk és korlátozzuk magunkat azzal, hogy ragaszkodunk a megszokott dolgokhoz. Nem csak a tárgyakhoz. A tárgyak jól látható és tapintható példaként szolgálnak, illetve, ami még ennél is fontosabb: metaforaként, amin keresztül képessé válunk beazonosítani saját szokásainkat. Nem véletlen, hogy a tavaszi takarítás jegyében a SÁL került reflektorfénybe. Tudod: AMI KINT, AZ VAN BENT... A változást kintről is segíthetjük elő! A sálat kötélből úttá alakítjuk át, el is indulhatunk rajta, egyre tovább és tovább. Ha eddig nem bukkantál rá felesleges sálra, nézd át újra a ruhásszekrényt!

Ha kedvet érzel vidám csapatban újragondolni a ragaszkodáshoz és változáshoz való viszonyt és azt sállal együtt át is alakítani, tarts velünk az áprilisi Sálas Homokozó Klubban. Aki már homokozott velünk, tudja, hogy a szellemi újraértelmezéssel legalább annyit foglalkozunk, mint a kétkezivel! Együttműködés, új szempontok és lehetőségek felfedezése, önmagunk újraértelmezése új ismeretek és ismertségek által...még van pár hely, gyere el Te is!
_________________________________________________________________________________
Kisbetűs rész, avagy őszinte vallomás: miután megírtam ezt a gondolatfolyamot biztonság kedvéért ránéztem a sálas polcra. Kék kockás örökölt sál, sosem hordtam, de szép...világosszürke sál...pirosmintás selyemsál. Magamba néztem, és átköltöztettem őket a sálas tanfolyamra szánt kupacba. A változás, elválás egy nagyon fontos folyamat. Engedjük meg magunknak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Véleményed értékes építőelem, mondd el!
Köszönettel vesszük.