2012. április 18.

Csak egy ablakpárkányod van? Színezd ki!

Konzervdobozok. Igyekszik az ember lánya, hogy sok-sok friss kerüljön az asztalra, ám valljuk be: kikerülhetetlen némi konzervféle használata. Nálunk (Timiéknél) a darabolt paradicsom tartozik ebbe a kategóriába. Imádjuk a paradicsomlevest, télen is :-)
Nos, lássuk mit kezdhetünk a felhalmozódott dobozokkal? Nemrég néhány sállal bevont darabot mutattunk már, most viszont jöjjön valami nagyon színes, nagyon tavaszi! 
Indul a balkonszezon, és azok is szeretnének az ablakpárkányra kiültetni némi zöldet, akiknek nemhogy kertjük, de erkélyük sincs. Találtunk egy remek, sokféleképpen variálható megoldást, ami könnyen megvalósítható, a végeredmény összképét és hangulatát pedig kedvünk szerint módosíthatjuk.

Emlékeztek a március 15-én mutatott dobozokra? Most megmutatjuk, hogyan készült!
Az alapötletre ITT és ITT bukkantunk. 
A lényege, hogy mielőtt lefestenénk a kiszemelt tárgyat, tetszőleges mintázatokat alakítsunk ki a felületén valamilyen sűrű ragasztófélével. Ehhez használhatunk akár ragasztópisztolyt is, vagy direkt hobbicélokra kifejlesztett tubusos 3D festékekkel is.
Nálunk épp akadt itthon egy kis maradék (Pebeo Touch Deco) , így ezt örömmel alkalmaztuk. Ha választani lehet, fehéret  használjatok, sokkal könnyebben fedi be később a festék. Az első lépés, hogy a címkéket és a ragasztómaradványokat leszedjük a dobozokról. Ehhez akár háztartási benzinre vagy körömlakklemosóra is szükség lehet.


Ezután puha szőrű ecsettel, 2 rétegben Gessoval alapozzuk, majd jöhet az akrilfesték tetszőleges színben. Inkább 2 rétegben, de vékonyan vigyük fel, hogy a domborulatok jól láthatóak maradjanak. 


Ez egy tarka, vidám összeállítás, de lehet akár nagyon visszafogott is, klasszikus, pasztell. Az barna-fehér doboz úgy készült, hogy az alapozás és a barna akrilrétegek felvitele után egy sprőd, erős szőrű kis lapos ecsetet fehér festékbe mártottam. Mivel kevés festékre van szükség ennél a műveletnél ha túl sok kerülne rá, azt lekenegetem egy újságpapírra. A lényeg, hogy az ecset hegyén legyen némi festék, amivel nem rányomva, inkább csak simogatva átkenjük a kiálló domború részeket.


Ami plusz dimenziókat nyithat meg a projekttel kapcsolatban előttünk, az az a tény, hogy a konzervdobozok többségét vonzza a mágnes. Ennek akkor lehet jelentősége, ha van lejtős bádogpárkányunk, és okozott már bosszúságot szeles idő, amikor is a virágainkat hazatérve a földön találtuk. Nos, egy-két erős 3 mm vastag mágnes megoldja ezt a problémát.


Mielőtt hozzáértő kertbarátok szívrohamot kapnak elárulom, hogy az orchidea csak illusztráció. Hamarosan fűszernövények nőnek majd a konyhaablakban!


2 megjegyzés:

Véleményed értékes építőelem, mondd el!
Köszönettel vesszük.