2012. január 18.

Elborít a papír?

...akkor csináljuk papírborítékot!

Remek
-stresszoldó
-finommotorika-fejlesztő, és persze,
-kreativitásfejlesztő gyakorlat.

Mellesleg a folyamat annyira megnyugtató és mechanikus, hogy bőven van idő elgondolkodni a bele kerülő levél tartalmán, vagy meditálva ihletet gyűjteni az íráshoz. 
Amíg a boríték elkészül, bele fogunk szeretni a papírhulladékba, és soha többé nem bosszankodunk azon, hogy elborít a papír!


Akkor nézzük mi kell hozzá: papír (irodai papír, régi csomagoló papír, papírzacskó maradványai, újságpapír, reklámújságok és színes magazinok, vagy bármi, amitől megszabadulnál).


Fogjuk hát a papírt és tépjük kedvünk szerint! A csíkok szélessége virtuozitás kérdése vagy véletlen műve. Én az utóbbira szavazok :). Ugye jólesik? Nincs Benned egy gramm feszültség sem? Sebaj, olló vagy precíziós kés segítségével is felvághatod a papírt! Sőt, akár kiürítheted az irodai papírmegsemmisítő tartályát és tökéletesen egyforma csíkokból is építkezhetsz!


Most egy kis türelem-gyakorlat következik. Fő a változatosság! A fűzős technikát, gondolom már jól begyakoroltad  nejlon alátét készítés közben. A papírt fűzni a nejlonhoz képest gyerekjáték, hisz jól tapad és nem csúszik szét. Addig fűzzük, amíg egy négyzet alak össze nem áll. A megmaradt rojtokat ráhajtjuk az utolsó papírcsíkra a sorban, egyik vagy másik irányba (lásd a fenti képen 1. és 2. ábrát). Majd leragasztjuk. Kész is a boríték alap.


A négyzetünk három oldalát hajtsuk össze, hogy azok egy ponton találkozzanak. Kis papírcsík maradékokkal ragasszunk le a borítékot kívülről és belülről egyaránt. Készítsük egy teát vagy kávét, és amíg megisszuk, tegyük a kész borítékot nehezék alá. Antik filozófia, szótár vagy enciklopédia megtisztelve érzi majd magát, hogy használatba veszik! ;-)


Már csak meg kell címezni a borítékot és a címzett kezébe nyomni. Stílszerű és újrahasznosítható (a boríték így számtalan gazdát cserélhet), ha nem a borítékra írjuk rá a címzett nevét, hanem egy papírcsíkra és azt befűzzük a borítékba.

Elárulom, hogy a kollégáim Karácsonyi ajándékait épp ilyen borítékokba csomagoltam. Ennek többszörös jelzésértéke is volt - a régi irodai papírokból készült és habár GYESen vagyok, mégis fűződöm hozzájuk:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Véleményed értékes építőelem, mondd el!
Köszönettel vesszük.