2012. július 13.

Újrahasznos mécsesek forró nyári estékre


KELLÉKEK:
- befőttes üvegek 
- legalább 10-15 színes lufi
- PET-palack cafatok (leginkább akkor keletkeznek, amikor palackgyöngyöket készítünk és sok-sok köröcskét nyiszálunk a palackokból)
- ha épp nincs PET-palack cafat a háznál, akkor vagy készítsünk gyorsan palackgyöngyöt (hogy a hulladéknak hulladéka keletkezzen, amit aztán örömmel felhasználunk), vagy vagdossuk a palackokat apró darabokra (ebben az esetben a hulladéknak nem keletkezik további hulladéka :-) 


Ha rendszeresen olvasol minket a Facebookon is, emlékezhetsz egy nemrég posztolt érdekességreElképesztően egyszerű és látványos! 

Ez a remek ötlet továbbgurult valahol a láthatatlan és követhetetlen agytekervényeken, és amikor hetekkel később már-már a kukában landoltak a PET-palackok maradékai, megállt a kezem a levegőben, mert hirtelen elém penderült két hetes vándorútjáról megérkezve AZ ÖTLET, akire immár alig ismertem: meghízott, kikerekedett, nőtt is valamicskét, és útközben új gúnyát is öltött magára. Azt mondta, ő a kerti partik legötletesebb újrahasznos kelléke, és ki ne dobjam azt a sok műanyag cafatot!

Többféle mécsestartó készült. A legegyszerűbb verzióban felszeletelt lufikat húztam rá kisebb befőttes üvegekre. A lufik "szárát" levágtam, mert olyan szűk, hogy egy üvegre sem ment rá. A maradékot 2-3 részre vágtam, az üveg aljára a lufi alját húztam fel, akár egy zoknit :-) a többi csíkkal pedig a feljebb dekoráltam, mígnem eltűnt az átlátszó felület. Egyre kell csak vigyázni: az üveg szájánál mindenképpen kívül érjen véget a lufidekoráció, nehogy lángra kapjon. Nagyon vidám, meleg fényt ad:


A másik változatban egy mécseshez két üveg szükségeltetik: a kisebb belefér a nagyobba (lásd az első képen fent). A két üveg közötti rést fogjuk feltölteni a PET-hulladékkal. Ha nagyon kis hézag van csupán, egy ollóval segíthetünk a műanyagdarabkáknak befurakodni a helyükre. Ha beleszuszakoltunk annyi cafatot, amennyit csak lehetett, egy nyakától és aljától megszabadított lufival erősítjük egymáshoz a két üveget. 

Mehet bele mécses vagy sötétben világító karkötő is. Az utóbbi remek megoldás, ha a poszt elején megadott linken látható megoldással zárjuk le az üvegek tetejét: a lufi befelé fordított szájába több is belefér.


A hétvégére bőven elkészültök a saját mécseseitekkel, hajrá! Akár egy erkélyen eltöltött beszélgetős-hűsölős este kedvéért is megéri elkészíteni, nagyot dob a hangulaton.


SZÉP HÉTVÉGÉT!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Véleményed értékes építőelem, mondd el!
Köszönettel vesszük.