2012. július 10.

Légy kreatív! - boncasztal homokozó stílusban

"Légy kreatív!" - a felszólításból az első része viszonylag könnyen értelmezhető, de még az is csapnivalóan kétértelmű:)

Mit volt tenni, fogtunk egy szikét és megnéztük mi van a maci hasában. Mit is takar ez az oly gyakran használt kifejezés?  Kiderült, hogy sok mindent. Menjünk szépen sorba, jó?


Légy kreatív = gondolkodj és cselekedj a megszokottól eltérően

Könnyű mondani, de annál nehezebb kivitelezni, hisz hogyan cselekedhet valaki a megszokottól eltérően, ha nincs hozzászokva? Fából vaskarika?
Kreatívnak lenni annyit jelent, hogy kreatív létállapotban vagy üzemmódban lenni. Nincs olyan, hogy valaki kreatív vagy nem kreatív. Az már annál inkább helytálló, hogy valaki használja, éli a kreativitását vagy sem. Ahhoz, hogy kreatív állapotban vagy üzemmódban legyünk, nagyon fontos ennek az állapotnak az ismerete, valamint azt is jó tudni, hogyan idézzük ezt elő. Ahhoz, hogy a megszokottól (megszokott gondolkodási sémák, viselkedési minták, stb.) eltérően cselekedjük, többek között új szokások kialakításra van szükség. Ilyenek a rugalmasság, spontaneitás, nézőpontváltás, stb.

Légy kreatív = találj egy eredeti, innovatív, szokatlan megoldást

Ez némi leegyszerűsítéssel két lépésben lehetséges. Első lépés: tegyünk úgy, mint a gyerekek, vagyis előzmények, körülmények és következmények figyelembevétele nélkül kísérletezzünk és kombináljunk különböző alkotóelemeket, gondolatfoszlányokat, stb. Ez a módszer sokak számára elsőre szinte elképzelhetetlennek tűnik. Butaság, időpazarlás, mellesleg semmi garancia, hogy lesz valami használható eredménye. Aki ezt érzi, MINDENKÉPPEN PRÓBÁLJA KI! Amúgy ez az eljárás brainstorming (ötletvihar, ötletelés) és vázlatozás szakaszában javasolt. Meglehet, hogy már ebben a fázisban rábukkanunk a megoldásra, de a legvalószínűbb, hogy ilyenkor kimozdulunk a holtpontról, illetve a dobozból, és kreatív üzemmódba kerülünk. 
A második lépés a felbukkant ötleteket igazítsuk a megoldandó feladathoz. Nagy valószínűséggel jó néhány elem még finomításra vár, de már jó úton vagyunk.

Befejezésül néhány jó tanács, hogy, ha legközelebb valaki azt mondja "LÉGY KREATÍV", rögtön tudd, melyik zsebedben van a térkép:)
  • Minden felbukkanó ötletet, gondolatot írj le! Még akkor is, ha az adott pillanatban nem kapcsolódik semmihez. Ugye Nálad mindig van füzet és írószer? ;)
  • Járj nyitott szemmelés jegyezd meg az izgalmas részleteket! Akkor is, ha könyvelő vagy és egy érdekes építészeti megoldás fogott meg. Sőt, kifejezetten ajánlott körbenézni más szakterületeken!
  • Hasznosítsd újra a régi, fel nem használt ötleteid!

Hogy mire jó az írás, arról itt olvashatsz: 
(igen, most éppen újrahasznosítottuk egy korábbi írásunkat :))

És ha véletlenül még nincs saját füzeted, gyorsan készítsd egyet!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Véleményed értékes építőelem, mondd el!
Köszönettel vesszük.