2012. február 16.

Re-fashion

Az utóbbi időben bemutattunk egypár ruhaátalakítási projektet. Ez az írás kis elméleti háttérként született.


Az igen hangzatos REFASHION szó valójában annyit jelent: ruhaátalakítás. Átalakítás annak legteljesebb értelmében, vagyis nem csupán annyit, hogy egy ruhából hasonló, de egy kicsit más ruha lesz, hanem egy adott ruhából bármilyen ruha létrejöhet. Sőt, egy ruhadarabból BÁRMI létrejöhet !

Ismét csak egy ősrégi dologgal állunk szemben. Amióta az emberek felhagytak a pucér gondtalansággal és ruhát hordanak, azóta a kinőtt, itt-ott elhordott, szűkké vagy divatjamúlttá vált viselet átalakítás alá esett. Mint minden más ezen a világon: vagy szükségből, vagy trendből, vagy kísérletezési kedvből. Eszembe jut a '80-as évekbeli trend, amikor a lányok szétvágták a koptatott farmernadrágokat, hogy azok felsőrészét megtartva szoknyát varázsoljanak belőle. Nem tagadom, anyám rémületére én is nekiestem a farmeromnak. Meg jó, hogy már kamaszkoromban elég rutinosan mozogtam a varró világban, hisz a szovjet idő szürkesége ellen csak sk lehetett védekezni:)

Bárhonnan is nézzük, refashionnak, avagy ruhaátalakításnak igenis jelentős elismerés jár. A ruhaátalakítás nem csak költségkímélő és környezetbarát megoldás, hanem remek kreativitásfejlesztő módszer is. Azt is fontos tudni, hogy ruhaátalakításnak nem csak fizikai, jelentős lelki oldala is van. Sokunk számára ismerős, hogy csak azért lapul a szekrényünkben egyik vagy másik ruhadarab, mert xy-tól kaptunk, vagy a legjobb nyaralás emléke, hordtuk, amikor gyereket vártunk...netán van egy sál, amit egykori szerelmed egy hideg délután a válladra rakott? Félpár kesztyű, amely örök barátságot hivatott szimbolizálni? Ilyen ruháktól nehéz megválni, de gyakran hordani is:)

Ilyenkor lehetőségünk nyílik nem csak egy-két ruhadarabot, hanem az emléket is újragondolni, átalakítani. Van kedved hozzá?
Figyeld a tavaszi híreket a Kreatív Homokozóban és akár együtt, élőben is alkothatunk!

4 megjegyzés:

  1. ide irom, mert ez inkabb `elmelet`. en szkeptikus vagyok kicsit a refashion-nal, aminek fo oka, hogy az anyag masodik eleteben nem tudom, hogy mit bir. ez mindig egy ambivalencia, mert a varraskor magamat is idegesitoen preciz vagyok, kivul belul jo legyen a darab stb. elvarom, hogy amit csinalok, legalabb annyira legyen jo, mintha boltban vennem, kulonben minek. masreszt az anyag minosege miatt nem tudom, hogy nem toltok-e tobb idot a varrassal, mint amennyit utana hordani tudom.
    ezert en joresz a gyerekek pizsama allomanyat allitom igy elo, es filceket;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Refashion, ugye, nagyon tág fogalom, és néha minimális erőfeszítéssel nagyon látványos eredményeket el lehet érni. Gyakran olyan ruhák esnek átalakítás alá, amelyeket nem hordunk, tehát az anyag vég nem veszített a minőségén se látványilag, se strapabíróságilag.

      És hát igen, egy viselt pizsammagatyából nem lesz báli ruha, de annak az épp és szép részei remekül használhatóak otthoni ruhakészlet felújításra. A maradékból, pedig, pólófonal és ami már semmire sem jó...na, ezt nemsokára megmutatunk, mi történik azokkal a részekkel, amelyek nem ütik az esztétikai vagy funkcionális mércét:)

      Törlés
  2. Régen, amikor a ruhák jó anyagokból készültek, magától értetődő volt az átalakításuk. A házivarrónők egy-egy hétre beköltöztek a családhoz, és az egész família ruhatárát megújították. A papa kifordított kabátjából kiskosztüm lett a nagylánynak. A mama tavalyi nyáriruhája átlényegült blúzzá, a varrónő kifordított, befordított, átszabott mindent. Felújult a ruhatár.

    VálaszTörlés
  3. @Kicsoda: "elvarom, hogy amit csinalok, legalabb annyira legyen jo, mintha boltban vennem" - nem annyira lesz jó, hanem sokkal jobb, mert testre szabott, és a fazon egyéni.

    VálaszTörlés

Véleményed értékes építőelem, mondd el!
Köszönettel vesszük.