2012. február 21.

Kreatív a gyerek - a gyerek kreatív! (2.rész)

A második részben Timi gondolatai és történetei következnek a gyermeki kreativitásról.

Amikor egy gyerek pici, mindenre új, friss szemmel néz. Nincsenek kiépült gondolkodás sémái, bejáratott útvonalai. Olyan, mint egy tiszta rajzlap. Még bármi lehetséges. Bármi bármivel összeköthető, megrajzolható, átírható...
A kreativitás egyik fő jellegzetessége, hogy külön-külön már ismert információk között talál új összefüggéseket és kapcsolatokat. Mint a 2,5 éves Gerda, amikor egy borús téli napon nem találta a Holdat az égen, ezért odaballagott az olvasólámpához, felkattintotta, rámutatott és magabiztosan kijelentette: - Hold.
Vagy amikor a félbevágott citromot a mutatóujjára húzta, és gombának nevezte.

Ezek a bájos és ösztönös kreatív ujjgyakorlatok az első lépések a kreativitás világában, és igen hamar elvezetnek odáig, hogy a lurkó mi az? helyett mi lesz belőle? korszakot él (mint Rita Arlenje) és a csokipapírt, kiürült ilyen-olyan dobozkát a kuka helyett a mi kezünkbe helyezi: csinálj belőle valamit! felkiáltással (mint az én Gerdám)...
No persze az idáig (és tovább) vezető utat segíthetünk kitaposni: a személyes példamutatás a leghatékonyabb eszközünk ebben az esetben is :-)
És ha azt látja, hogy újrahasznosítunk, alkotunk és újraalkotunk, tervezgetünk és meg is valósítunk, természetesnek veszi a rendszeres közös kreatív szeánszokat. Mi több, igénye lesz rá, s annak hangot is ad :-)


Még az is megeshet, hogy büszke lesz ránk, mert azt elég hamar átlátják a mi kis manóink, hogy mi az ami nálunk másképp van, mint másoknál. Netán az óvónénit is megkéri: ugyan gyűjtse már össze ebéd után a szaloncukros papírokat neki, mert az Őőő anyukája oooolyan ügyes, de olyan, mindent megragaszt és megvarr, még a szaloncukros papírokat is ;-)
Ilyenkor kezdhetünk megnyugodni, hogy jó úton járunk :-)


A fenti két videó nem beállított jelenet. Spontán szombat reggeli történés. Mert aki azt látja, hogy a minket körülvevő világot mi magunk alakítjuk, az maga is ezt teszi :-)

A Ti kreatív történeteiteket (rólatok vagy gyerekeitekről) továbbra is várjuk, akár email, akár megjegyzés formájában, sőt a FB-on is ennél a posztnál!


Majd egyesítjük a sztorikat, no meg erőinket, hiszen ez még csak a kezdet: rengeteg inspiráló poszt van készülőben, amely mind-mind a közös alkotásra csábít majd, akár gyerekekkel együtt is, ahol feltétlenül számítunk a Ti aktivitásotokra is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Véleményed értékes építőelem, mondd el!
Köszönettel vesszük.