2012. február 23.

Csupa csipke lámpa

Nemrég gurult a lábam elé (nekem, Timinek) EZ a projekt, mely nem tűrt halasztást. Ha belekukkantotok, azt hiszem nem nagyon akad majd ember lánya, aki sokáig ellen tud majd állni a kísértésnek :-)
Én gyakorlatilag azonnal a tettek mezejére léptem, és beszereztem a hozzávalókat: 
- egy speciális lufit (nagy méretűre, garantáltan gömb formájúra fújhatót extra erős kivitelben) 
- erős tapétaragasztót 
- függeszthető lámpafoglalatot és égőt
(ecset és csipke akadt elég, de ez is szükséges még)

Kicsit (nagyon!) drukkoltam, hogy sikerüljön, mert menet közben nehéz elképzelni, hogy az a sok tocsogósra itatott textildarab tényleg saját súlyát és formáját megtartó gömbbé áll majd össze. Ha végigolvassátok az update-eket az eredeti poszt alján, megértitek majd kétségeimet: a sorok közül könnyen kiolvasható, hogy bizony a leírás alapján dolgozó korábbi lelkes követőknek akadtak technikai nehézségeik.
Néhány saját tapasztalat: 
- EZ a tapétaragasztó kiválóan működött. Olcsóbb ENNÉL a fajtánál, de állítólag ugyanolyan jó. A lényeg, hogy jól át kell itatni a csipkéket a ragasztóval, a vastagabbakat két oldalról is megkentem. Nem kell az egész dobozzal bekeverni, 4-5 evőkanálnyi bőven elég egyszerre.

- EZT a lufiboltot jó szívvel ajánlom. Nem csak azért, mert a tulajdonos kedves és mert nekem rettentő közel van ;-) hanem mert a nála vásárolt lufiról van közelebbi tapasztalatom: remekül bírta a strapát, vélhetően újabb lámpák elkészítését is bírja majd. A honlap minőségétől tekintsetek el, minden más nagyon rendben van. ITT böngészhettek hozzátok közel eső bolt után.

- a jó tartású pamutcsipke keményszik ki a legjobban. Az eredeti leírásnál a képen látott egy réteg (némi átfedéssel) számomra hajmeresztő merészségnek tűnt. De NEM!!!! Ahol hasonlóan vastag, jó tartású csipkéket használtam kéregszerűen kemény lett a gömböm, ahol viszont minden egyéb vékony maradékot beleraktam, ott kevésbé stabil. Az én alapkoncepcióm az volt, hogy elhasználom a foszladozó nagyobb terítőnket feldarabolva, meg egyéb korábbi csipkeprojektek szabászati hulladékait, így ezzel alapoztam be a lufit, és erre ragasztottam mégegy réteget a dekoratívabb darabokból. Ez is működik, de azért nem labdáznék a végeredménnyel :-)


- nem lehet egyszerre elkészíteni az egészet. Mert ragasztó ide vagy oda, a gravitáció azért működik. Tehát a felső félgömb teleragasztgatása után egy nap száradás, fejrefordítás, és jöhet az alsó félgömb. A maradék ragasztó egy fagyis dobozban jól lezárva másnapig jól eláll.

- komoly aggodalmat okozott (főként, hogy ez a felvetés is szerepelt az eredeti poszt végén a lehetséges hibák listáján...) , hogy ha majd leeresztem a lufit, vajon elenged-e a ragasztó? Nem tépi-e le a csipkét a többiről? Egyszóval nem megy-e kárba az egész? És hogy csináljuk? Egyszerre gyorsan, vagy fokozatosan eresszük-e ki a levegőt... Az alábbi videón megörökítettük a folyamatot, amint az egész család körülállja a lufit, és drukkol a sikerért. A háromnegyede táján van pár izgalmas másodperc: bekövetkezni látszik a legrosszabb, és  a csipkét az alján nem ereszti a lufi. A kérdés megoldódik magától, szerencsére :-)


- a foglalat beszerelése némi óvatosságot igényel ugyan, de ha az eredeti verziót követitek nem nehéz. A mi dolgunkat Gerdapapa extra óvintézkedés nehezítette, mert a Ikeás papírlámpából kiszerelte a fém merevítőt, ebből hajlított az új ernyőhöz új formát. Ennek a beillesztése kicsit macerás volt, és nem is biztos hogy szükséges, de mivel jó nagyra sikeredett a lámpa (nagyobbra mint a képen, és nagyobbra mint az Ikeás papírlámpa) hosszú távon jól jöhet, hogy ha akar sem tud megnyúlni a felfüggesztésnél, mert a fémcsápok gömbformára merevítik a tetejét.

- kisebb eleresztéseket, ahol nem tapadt eléggé a ragasztó, utólag tű és cérna segítségével is kijavíthatunk.
- és egy apróság: az eredeti képek azt sugallják, hogy ez remek móka egy óvodáskorúnak. Nos, az én óvodásom ezt az erős lufit nem tudta felfújni, és a csipkék ragasztóval való kenegetése sem érdekelte különösebben (őszintén szólva elég melós dolog). Viszont körbepakolt mindenfélével, és eljátszott  mellettem :-)

Majd némi idő elteltével én is írok frissítést ide a végére, hogy hogy szolgál a lámpánk kedves egészsége. És egy fontos dolog: a közben óhatatlanul esedékes portalanítási kísérletekről is beszámolok majd ;-)

11 megjegyzés:

  1. Nagyon szép lett. Már terveztem egy hasonló lámpát készíteni, de most nagyon jól jöttek a gyakorlati tanácsok. Én biztos normál lufival próbálkoztam volna. Köszi szépen!

    VálaszTörlés
  2. Szívesen :-) Nagyon jó csinálni, és nagyon látványos a végeredmény, biztos élvezni fogod!

    VálaszTörlés
  3. Tavaly nyár óta tervezem, hogy ilyen lámpát csinálok a hálószobánkba. De nem jöttek szembe a csipkék. Máskor apró pénzért találtam a turkálókban, de most valahogy nincsenek... Vagy nem keresgélek elég kitartóan :) És még egy dolog, ami aggasztott (amit a poszt végén Te is megfogalmaztál), a portalanítás problémája... Szóval nagyon várom, hogy hogyan kell csinálni...

    VálaszTörlés
  4. jo lett!!! es nem kerdes, hogy a keszitese is egy kulon elmeny.
    en is kivancsi vagyok, hogy mik a tapasztalatok hasznalat kozben.

    VálaszTörlés
  5. De jó, hogy rátaláltam erre a bejegyzésre! Én is tervezem egy ideje a lámpát, már jó ideje bele is kezdtem a csipkehorgolásba. Én ezt a részét is élvezem: sok régi könyvből, újságból előbányászott csipkeminták. De az összeállítástól tartottam. Ahol én találtam az ötletet, ott tömény cukoroldattal keményítették, nem tudom, az milyen tartós és hogy takarítható.

    VálaszTörlés
  6. Azt szeretném kérdezni, hogy a foglalatról esetleg tudnál egy képet készíteni? Kíváncsi vagyok, hogyan kéne ezt megoldani.

    VálaszTörlés
  7. rendben, a profilodban látható emiledre küldöm.

    VálaszTörlés
  8. Hát, sajnos nem kaptam még emailt. El tudnád küldeni erre a címre?: tad1986@gmail.com

    VálaszTörlés
  9. Sziasztok,
    Most szárad :)Azzal azért számolni kell, hogy a lufinak súlya lesz, leesve az asztalról végigpattogott az előszobán a nappaliba :) vicces volt :S alig várom, hogy leengedjem a lufit :)

    VálaszTörlés
  10. jajj,de izgi! egy képnek esetleg nagyon örülnénk :-)

    VálaszTörlés
  11. Sziasztok, mi a tapasztalat a használat során Nálatok? Nekem sajna a levegő nedvességtartalmától összerogyott , az égő hőjétől besárgult. Persze merevítés nélkül próbálkoztunk. Talán a tapétaragasztó is több lehetett volna?

    VálaszTörlés

Véleményed értékes építőelem, mondd el!
Köszönettel vesszük.