2012. február 11.

Árt a Lom?

"Árt a Lom" - értsd ahogy akarsz, mi levettük az Á-ról az ékezetet és művészetnek fordítottuk ...
Sokunkat foglalkoztató kérdés, hogy miként tároljuk azt a sok-sok mások által egyszerűen szemétnek, jobb esetben hulladéknak nevezett izgalmas, ígéretes és inspiráló kupacot, amit napról-napra felhalmozunk?
Mert mi tagadás gyűlik, halmozódik, rakódik...hová is? 
Nos, ez a kérdés.
Hogy mi mindent érdemes hulladék helyett alapanyagnak tekinteni, ITT hozzávetőlegesen felsoroltuk, s mellesleg megemlítettük, hogy a lista minden bizonnyal bővülni fog. Bővült is, köszönet az újabb tippekért :-)

Első lépés a racionalizálás
Mindannyian másfajta fogyasztói szokásokkal rendelkezünk. Van, aki csak üveges sört iszik, viszont gyümölcsléből dobozosat, más tejet sosem vásárol, vagy pólót nem hord, netán gyapjúholmit sem, ellenben rengeteg bort és csokoládét fogyaszt...ez pedig jelent valamit! Hogy mit? Az üveges sörivónak szökőévente lesz csak sörösdoboza, viszont rengeteg kupakkal rendelkezik, a borissza pedig parafadugóban és csokipapírban dúskál, de nem lesz kinyúlt pólója, amiből alkothatna...
Ezért érdemes átgondolnod:
1. melyek a számodra fontos, ígéretes alapanyagok

2. melyikből tudsz hamar, és melyikből hosszas gyűjtőmunkával értékelhető mennyiséget produkálni

3. határozd meg, kb. mennyi az értékelhető mennyiség
Ez néha könnyű, néha meg kalibrálhatatlan. Miért? Mert ha nem tudod a gyűjtögetés kezdetén mit szeretnél pontosan kezdeni az alapanyaggal, akkor könnyen alultervezheted a szükséges mennyiséget. Ezért azokból a dolgokból, amelyekhez viszonylag gyakran és könnyen hozzájutsz, ne tárolj sokat, csak épp egy keveset arra az esetre, ha hirtelen megszállna az ihlet ;-) Ami viszont ritka vendég, azt becsüld meg és spájzold be! És persze van olyan kategória, amiből sosem elég :-D

Lássuk, nálunk ez hogy működik! Italos dobozokból (tejes, gyümölcsleves, sörös) kevés van raktáron, mert könnyen beszerezhető és vélhetően nem kell belőle ipari mennyiség. A csokipapírt, teafiltert folyamatosan elrakom, mert ugyan sok fogy belőle, de ha egyszer készíteni szeretnék majd valamit, ahhoz nagyobb mennyiségre lesz szükség. A kávés, fagyasztott zöldséges zacskókat és a nagyobbacska kartondobozokat is rendre félreteszem, mert ebből talán nem kell nagyon sok, de lassabban gyűlik. Satöbbi, satöbbi...Amiből pedig sosem elég, az a gomb, a póló és a gyapjúholmi. 
Ez az én listám a mi háztartásunk preferenciáival, gondold át Te is a tiéteket!

Második lépés a megfelelő tárolási mód
Erre vannak jól bevált trükkök, és bizonyára Neked is lesznek saját ötleteid, ami a ti lakásotokhoz és a ti szokásaitokhoz igazodik. 
1. ismeritek a szlogent: tapossa laposra! Nos, ez itt is érvényes. Mindent, amit csak lehet lapítsunk ki (no persze nem lábbal, hanem ollóval) és tegyük gumis mappába. Egyetlen A3-as mappába is elképesztő mennyiséget lehet bepasszírozni. Mi mindent tehetünk bele: minden csomagolóanyagot, beleértve a sörös dobozokat is (késsel levágom az alját és a tetejét, majd ollóval kettévágom a palástot és a széleit is egyenesre nyírom).


2. ha vannak üres befőttes üvegeitek (melyik háztartásban nincsenek?) pakoljatok bele bátran bármit, amíg a jövő nyári meggyre várakoznak: szalagokat, gombokat, sörös kupakokat, ruhacímkéket, rozsdás szögeket, szép dióhéjat...dekorációnak sem utolsó. Ha pedig nem szorít a helyszűke, a nyárról megmaradt fagyis dobozok is remek tárolóeszközök egy polcra sorakoztatva, felcímkézve.


3. egy kartondobozt érdemes rendszeresíteni valahol, ahol nincs szem előtt. Ebbe lehet bedobálni az épp frissen kimosott konzerves, samponos és egyéb flakonokat, vagy bármit, ami nem lapítható.

4. a kimustrált pólók, ruhaneműk tárolása a leghelyigényesebb. Ha nem fér a szekrénybe, nejlonszatyrokba kötve is bezsúfolható a kamrába, kitölthető vele egy kis hézag itt, egy ott...

Egy a fontos: ne egy helyen, együtt tároljátok a kincseiteket, hanem módszeresen elosztva a lakásban, ahol lehet illetéktelen szemek elől gondosan elrejtve (vagy éppen dekorációnak álcázva :-)
Az a hulladék, maradék pedig, amelynek nem sikerült bekerülni a kiválasztottak közé és nem illeszkedik sem rövid- sem hosszútávú terveitekhez száműzetik a lakás egy eldugott szegletébe, hogy egy papírzsák mélyén várakozzék valakire, aki majd elviszi a konténerbe.
Így talán nem éri majd szó a ház elejét.


Harmadik lépés az alkotás
Ez azt hiszem nem szorul különösebb magyarázatra ;-) Használjátok, fogyasszátok a készleteket, hogy legyen hová tenni az újabb alapanyagnak valókat! 

2 megjegyzés:

  1. nagyon vartam ezt, mert ahogy beszeltuk, ez tolem idegen. kornyezettudatos vagyok, de ugy, hogy tudom mi a nem szemet, de en nem tudom hasznalni.
    eddig a gyapjupulcsi az egyetlen, amit TUDOK (ertsd. gondolkodas nelkul latom) hasznalni, ill a fem befottes doboz. ezt el is teszem stb. a tobbi nekem meg mindig idegen. figyelem, hogy miket csinaltok es igy talan megbaratkozom uj alapanyagokkal es megtartom oket.
    az jutott eszembe, hogy nem lehetne valami olyan `csere-bere` fele dolgot csinalni, hogy mindenki leirja, hogy mi az a `lom`, amit o szivesen orokbe fogadna es esetleg masnak (nem pont akitol kap) annak meg gyujtene, amit az szeretne. nekem pl szines gyerek harisnya tok jol hasznalhato lenne, de a fiuk sosem termelnek belole;-)

    VálaszTörlés
  2. igen, ez nekem is megfordult a fejemben :-) átgondoljuk hogyan lehetne hosszútávon működőképes és átlátható, és akkor teszünk az ügy érdekében.
    és igen, lesznek már a közeljövőben is mindenféle érdekes dolgok klasszikus megközelítésben szemétnek nevezett dolgokból is!

    VálaszTörlés

Véleményed értékes építőelem, mondd el!
Köszönettel vesszük.