2012. június 7.

Tetszik, nem tetszik...


Aki soha életében nem mondta ki ezeket a szavakat, mármint TETSZIK vagy NEM TETSZIK, nyolcfogásos vacsorát nyer a Kreatív Homokozó jóvoltából. Senki? 1-2-3...

Őszinte leszek: mi is vacsora nélkül maradunk!

Nem csak Ádám, aki megnevezte a világ jelenségeit és Arisztotelész, aki  az osztályozás logikai alapelveit dolgozta ki, mindannyian állandóan kategorizálunk. Ezek itt koszos ruhák, azok ott tiszta ruhák. Ezek itt ehető gombák, azok pedig: mérgezők.

Az osztályozás hasznos, praktikus, segít eligazodni a világban – megkönnyíti a mindennapokat.

DE...nem, nem az a DE, amely az ellenkezőt hivatott állítani, nem is német országjelző, hanem az a DE, amely egyetértve a kategorizálás fontosságával, kissé tágítani szeretne. Gondolom sejtitek, hogy még mindig a KREATIVITÁSRÓL beszélünk. 


Kreativitás szempontjából az osztályozás olyan, mint a lakásban töltött élet. Biztonságos, átlátható, kényelmes. Ha kinyitjuk az ablakot bejön a friss levegő, de a huzattól meg is fázhatunk. Ha kisétálunk az ajtón, megismerhetjük a színes világot, de meg is ázhatunk az esőben, eltévedhetünk az ismeretlenben. 

Vannak olyan kategóriák, amelyek szűkítik a mozgásterünket és látókörünket, nem is beszélve arról, hogy a kreativitás ablakán szorosra lehúzzák a redőnyt. Ilyen például a TETSZIK/NEM TETSZIK féle osztályozás. Segít tájékozódni a világban? Nem. Megkönnyíti az életet? Ellenkezőleg. Ha egy légtérben vagyunk a nemtetszik dobozba sorolt valamivel vagy valakivel ,még rosszul is érezzük magunkat. 

Tetszik a kék, de nem tetszik a zöld, tetszik a tulipán, de nem tetszik a margaréta, tetszik a szeme színe, de nem tetszik az orra... de attól még ott van, létezik, csak a határ túloldalán. Kizártuk mert nem tetszik. Kizártuk a benne rejlő lehetőségeket is.

A KREATIVITÁShoz vezető úton, azaz önmagunkhoz vezető úton egy nagyon fontos útszakasz a tetszés/nem tetszés elengedése. A legegyszerűbben ezt határaink feltérképezésével tehetjük meg. Mi az, ami belefér, és mi nem? Mi tetszik és mi nem. Mi az, ami én vagyok, és mi nem...

Most a témát itt folytatom: http://www.vegtelenlehetoseg.hu/
Kulcsszó: komfortzóna

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Véleményed értékes építőelem, mondd el!
Köszönettel vesszük.